Record year by Austrian Investors

SHARE:

(Original: “Rekordna godina za austrijske investitore”)

BEČ – Za austrijske investitore 2007. je bila rekordna godina u pogledu fuzionisanja i preuzimanja kompanija. Ove transakcije dostigle su ukupnu vrednost od 29,7 milijardi evra, izjavio je Kristofer Kumer (Christopher Kummer), predsednik Instituta za kompanijska spajanja, akvizicije i alijanse (MANDA) Univerziteta Vebster u Beču. Reč je o porastu od 175% u odnosu na prethodnu godinu, piše austrijski online portal wirtschaftsblatt.at.

Studija obuhvata već zaključene ugovore, kao i poslove čije je ugovaranje još u toku. Na te podatke utiče u velikoj meri namera austrijske kompanije OMV da preuzme mađarski energetski koncern MOL (vrednost transakcije se procenjuje na 11,1 milijardi evra). Ali i bez ovog “mega dila” jasno je da se obim transakcija skoro udvostručio u odnosu na 2006. godinu.

Studija obuhvata ukupno 369 transakcija u kojima su učestvovali austrijski investitori. Više od dve trećine realizovano je van zemlje. Austrijske kompanije pritom ne samo da su nastavile ekspanziju u istočnoj Evropi već su obavile i velike akvizicije u zapadnoevropskim zemljama.

Više od jedne trećine kupovina austrijske kompanije su realizovale u Nemačkoj. Sa 55 preuzimanja i spajanja, veliki sused i dalje ostaje najomiljenije odredište austrijskih investitora. Slede ga Bugarska (10) zajedno sa Mađarskom i Švajcarskom, zatim Rumunija (8), Hrvatska (6), SAD (6) Italija, Rusija i Engleska (4). Engleska se tek od nedavno nalazi na top listi 10 najomiljenijih odredišta austrijskog kapitala. Samo godinu dana ranije austrijske kompanije na ostrvu nisu obavile nijednu kupovinu.

2024 Top Global M&A Deals

IMAA’s 2024 Top Global M&A Deals industry coverage offers an overview of the year’s most significant M&A transactions across eight key industries. This monthly M&A

Read More »

Subscribe our newsletter!

Stay up to date with IMAA Institute company news

Are you sure you
want to log out?

In order to become a charterholder you need to complete one of the IMAA programs